Voor je gaat beleggen moet je weten waar je in wilt beleggen, welk soort aandelen wil je kopen en wanneer moet / wil je de aandelen weer verkopen. Verdiep je eerst in de aandelenhandel, er zijn verschillende boeken die je precies vertellen hoe de aandelenhandel in elkaar steekt.

Bij beleggen is de basis om een aandeel goedkoop te kopen en duurder verkopen. Koop een aandeel als het betaalbaar is en verkopen als het meer waard is.

 • Bijvoorbeeld je koop 100 aandelen van 9 euro per stuk, dat is een belegging van 900 euro. Als een jaar later de koers van je aandelen is gestegen naar 15 euro is je belegging van 900 euro een belegging van 1500 euro waard geworden. Dan heb je dus 600 euro winst gemaakt.
 • Koop je 100 aandelen van 12 euro per stuk, een belegging van 1200 euro. Een jaar later is je aandeel nog maar 8 euro waard. Je belegging van 1200 euro is dan nog maar 800 euro waard. Dan heb je een verlies van 400 euro.

Basisidee van het beleggen

Je zult succesvol zijn op de aandelenmarkt als je in kan schatten hoeveel winst een bedrijf in de toekomst zal maken. Grotendeel wordt de waarde bepaald door wat mensen denken betreft de prestaties van een bepaald bedrijf, niet door de waarde van de aandelen.

 • De koers van een aandeel stijgt als het aantal mensen wat een aandeel wil kopen groter is dan het aantal mensen wat het aandeel wil verkopen. Bij een omgekeerd geval zullen de aandelen dalen in koers. De koers is een weergave hoe goed men denkt dat het bedrijf het doet, geen formule om te berekenen hoeveel de waarde is van een bedrijf.
 • Een bedrijf kan te hoog gewaardeerd worden, als er veel aandelen uitgegeven worden die een aanzienlijke prijs zijn denken mensen dat het bedrijf veel waard is. Ook omgekeerd kan aan de orde zijn. Een bedrijf wat niet veel aandelen heeft met een lage waarde betekend niet dat het bedrijf niet veel waard is.
 • Probeer ook ondergewaardeerde aandelen en overgewaardeerde aandelen aan te schaffen en die te verkopen om winst te behalen.

De koersen worden ook beïnvloed door een kwartaalverslag die een bedrijf uitgeeft. Heeft een bedrijf veel winst gemaakt dan is de kans aanwezig dat de aandelen stijgen. Presteert het bedrijf niet naar de verwachtingen dan zal waarschijnlijk de koers dalen van het aandeel.

Breng je financiën op orde

Wil je gaan beleggen zorg er dan voor dat je schuldenvrij bent, los eerst je schulden in en neem geen lening meer. Uitgezonderd de hypotheek van je woning. Probeer eerst een buffer op te bouwen op een aparte rekening voor je begint. Gebruik zeker geen geld wat je eigenlijk niet kunt missen.

Doe onderzoek voor je aandelen koopt

Voordat je aandelen van een bepaald bedrijf wil kopen is het verstandig om eerst uitvoerig een analyse te maken van het bedrijf. Begin met informatie vergaren op financiële websites om een idee te krijgen van de bedrijfstak en de financiële verhoudingen. Een goed voorbeeld van een website over het kopen van aandelen is deze site.

 • Bekijk de winst en verliesrekeningen alsook de resultatenrekeningen om te kunnen beoordelen of een bedrijf gezond is. Bedrijven met een hoge schuldenlast en bijna geen winst kun je doorstrepen.
 • Lees de meest recente kwartaal en jaarverslagen. Zijn er verslagen van analisten neem die ook zorgvuldig door.
 • Heb je nog steeds interesse in het bedrijf probeer dan contact te leggen met de leiding van het bedrijf of de directeur eventueel om daar mee te praten.

Een paar belangrijke tips

 • Er zijn veel mensen die je een goed advies kunnen geven en betrouwbaar zijn. Helaas zijn er ook een hoop mensen die dat niet zijn al lijkt het of ze het beste met je voor hebben. Al lijkt het zo geloofwaardig.
 • Veel mensen denken dat je een tussenpersoon nodig hebt om aandelen te kunnen kopen, dit is niet zo. Weet je wat voor aandelen je wilt kopen en je hebt de nodige ervaring kun je zelfstandig aandelen kopen zonder tussenkomst van een makelaar.
 • Koop niet te veel van een soort investering, ter bescherming van jezelf tegen het risico van een bepaald bedrijf.
 • Overweeg het risico te spreiden door met meerdere makelaars te werken, gaat er een onderuit dan heb je altijd je andere investering nog en ben je niet al je geld kwijt.
 • Probeer alles bij te houden van je belegging. De omvang van je transactie, de kostprijs inclusief alle vergoedingen en prijsaanpassingen. Deze informatie heb je nodig om je winst te berekenen voor de belasting.