Het opstellen van een testament, veel mensen vinden dit maar een vreemd idee. Het is iets wat je vaak in films en series voorbij ziet komen, maar niet echt in het dagelijks leven. Vaak vindt men het ook wat vreemd om hier over na te denken, net alsof je al voorsorteert op je eigen dood. Toch is het opstellen van een testament wel van belang. Uiteraard is het wat vreemd om na te denken over je eigen dood en over het verdelen van je bezittingen. Maar doe je dit niet, dan kan dit voor jouw nabestaanden vervelende situaties opleveren!

Wat leg je vast in een testament?

Als het gaat over een levenstestament, dan denken mensen al snel aan het verdelen van hun bezit. En terecht, dit is een van de belangrijke zaken die je hierin vastlegt. Maar een testament heeft meer doeleinden. Zo kun je er in opnemen:

  • wie de voogdij over jouw kinderen krijgt als allebei hun ouders komen te overlijden
  • wie voor jouw minderjarige kinderen de erfenis beheert totdat zij volwassen zijn
  • dat bepaalde personen uit jouw familiekring geen deel van de erfenis mogen krijgen, een zogenaamde uitsluitingsclausule
  • dat jouw partner al jouw bezittingen houdt tot het moment dat hij of zij ook overlijdt, oftewel een langstlevende partner regeling

Je ziet, er zijn dus heel veel zaken die je in jouw testament op kunt nemen. Door dit vast te leggen, voorkom je dat jouw bezit verdeeld wordt volgens het algemene Nederlandse erfrecht. Dit kan voor jouw nabestaanden veel voordelen hebben. Daarnaast geeft het natuurlijk ook veel duidelijkheid. Er hoeft in de familie geen ruzie te ontstaan over de erfenis, jij hebt immers zelf vastgelegd wat jouw wensen op dit gebied zijn. Dit geeft rust aan jouw nabestaanden en het is voor jouzelf ook een goed gevoel om te weten dat alles goed geregeld is. Stel daarom dus zeker een testament op!

Officieel vastleggen bij notaris

We hebben het hiervoor vooral gehad over je familie en je testament, maar wat nu als jij die niet hebt? Dan kun je vast laten leggen aan wie jij bezittingen dan toekomen. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin. Of je besluit om een schenking te doen aan een goed doel. Er zijn heel veel mogelijkheden. Ook als je wel familie hebt kun je er natuurlijk voor kiezen om een goed doel op te nemen in je levenstestament, net als een vriend of een vriendin. Waar je ook voor kiest, belangrijk is het dat jij je wensen altijd vast laat leggen door een notaris. Zelf een document opstellen als testament is niet rechtsgeldig, dus daar heb je weinig aan. Het geeft hooguit aan jouw nabestaanden aan wat jij had gewild, maar er hoeft dan niet naar gehandeld te worden. Om het document rechtsgeldig te maken, moet je het laten bekrachtigen door een notaris. Het is daarom zeker aan te raden om eens een afspraak te maken met Stotijn Notariaat & Mediation om jouw wensen op dit gebied vast te leggen. Zo weet je zeker dat jouw testament goed geregeld is en dat geeft veel rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *