Alles wat je wilt weten over een hypotheek!

Ben jij net afgestudeerd en een leuke baan gevonden? Grote kans dat je dan ook binnenkort op zoek wilt gaan naar een eigen huis. Een eigen huis kun je kopen of huren. In de meeste gevallen kiezen starters het liefst voor kopen omdat ze daarmee iets opbouwen. Ze worden vermogend doordat ze onroerend goed kopen. Maar dit onroerend goed koop je meestal niet alleen van je eigen spaargeld. Hier komt in vele gevallen in hypotheek aan te passen. In dit blog vertellen we je dan ook alles over wat jij graag wilt weten over een hypotheek.

Wat is een hypotheek?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag. Als je een hypotheek gaat afsluiten is het natuurlijk ook wel handig als je weet wat het is. Een hypotheek wordt ook wel gedefinieerd als een lening. Bij een lening leen je geld van een bank of een andere leningverstrekker. Met dit geld kan je onroerend goed in de vorm van een huis of appartement kopen. Dit huis of appartement geldt tevens als onderpand voor je lening. Op het moment dat jij het geld dat je hebt geleend, je lening, niet kan terugbetalen dan gaan het onroerend goed naar de leningverstrekker. Net zoals alle andere leningen dien je ook de hypotheek op termijn terug te betalen. Op welke termijn dit is en met welke rente wordt afgesproken met de leningverstrekker.

Hoe wordt je maximale hypotheek berekend?

De maximale hypotheek is een veelbesproken begrip als het gaat om leningen. Bij de maximale hypotheek wordt berekend hoeveel geld je maximaal kan lenen. Deze berekening vindt plaats aan de hand van een aantal factoren. De belangrijkste factor hierin is over het algemeen je bruto inkomen en de waarde van de woning. Je bruto inkomen is een belangrijke factor om de lening natuurlijk wel terug betaald dient te worden. Hoe hoger je bruto inkomen is, des te meer je kan lenen omdat je maandelijks meer terug kunt betalen. Andere factoren die worden meegenomen tijdens het berekenen van je maximale hypotheek zijn onder andere je eigen geld en eventuele meerkosten. Meerkosten zijn meestal bij nieuwbouw een belangrijke kostenpost omdat je hiervan een eventuele verbouwing betaald.

Hoe zit dat met de hypotheekrente?

Naast de maximale hypotheek wordt er tijdens het afsluiten van een hypotheek ook gepraat over de hypotheekrente. Doordat de leningverstrekker er uiteraard ook iets aan wil verdienen betaal je rente over je hypotheek, het geleende bedrag. Je hebt uiteenlopende hypotheekrentes die uiteenlopen van een hypotheekrente voor 10 jaar vast of een hypotheekrente voor 25 jaar of zelfs 30 jaar vast. Dit hangt weer af van hoe snel je van plan bent om weer te verhuizen. De hypotheek rente is opgebouwd aan de hand van de inkoopprijs, risico’s en kosten. Welke hypotheekrente het meest geschikt is voor jou kun je eventueel berekenen op Hypotheekrente.nl.