Is een hypotheek 20 jaar vast voor mij voordelig?

hypotheek 20 jaar vast

Bijna iedereen sluit een hypotheek af om een woning te kunnen kopen. Dit is logisch, de aanschaf van een nieuwe woning kan immers erg prijzig zijn. Doordat bijna iedereen een hypotheek afsluit, zijn er ook veel verschillende soorten hypotheken. Eén van deze varianten is de hypotheek 20 jaar vast. Deze variant zal voor sommige mensen erg wenselijk zijn. Daarentegen kan het ook zo zijn dat deze variant als onprettig wordt ervaren.

hypotheek 20 jaar vast

Wat houdt het vastzetten van een hypotheek in?

Als je een nieuwe woning aan wilt schaffen, kun je hiervoor een hypotheek nemen. Een hypotheek is eigenlijk een lening. En over een lening betaal je rente, logisch. Op dit moment zijn er verschillende soorten leningen waar deze rente variabel is. Daarnaast zijn er ook leningen waarbij de rente vastgezet wordt. Als je er voor kiest om een hypotheek 20 jaar vast te zetten, houdt dit in dat je 20 jaar lang hetzelfde rentepercentage zal betalen voor jouw hypotheek. Kortom, de rente die je op dit moment afspreekt, blijft de komende twintig jaar hetzelfde. 

hypotheek 20 jaar vast

Past de hypotheek 20 jaar vast bij mij?

Veel mensen kiezen ervoor om hun hypotheek voor 10 of zelfs 20 jaar vast te zetten. Hierdoor weet je iedere maand wat je vaste lasten zijn. Dit kan erg verstandig zijn als je zekerheid wilt over je vaste maandlasten. Daarentegen kan het ook zo zijn dat je verwacht dat jouw financiële situatie binnenkort gaat veranderen. In dat geval is het niet verstandig om een rente voor 10 of 20 jaar vast te zetten.