Is je vakantiegeld niet uitbetaald?

De meeste werkgevers berekenen een bepaald percentage van het loon als vakantiegeld. Dit kan dus per werkgever veranderen. Meestal komt het wel voor dat de werkgever achteraf rond juni elk jaar het vakantiegeld. Dit artikel is geïnspireerd door het advocatenkantoor Walker en Wittensleger Advocaten. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten rondom vakantiegeld besproken. Veel leesplezier!

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld is een toelage die werknemers in België en Nederland krijgen met de bedoeling extra kosten van vakantie te dekken. De toelage staat los van het opnemen van betaald verlof. Elk werknemer krijgt minimaal 8% van van de brutoloon. Dit bedrag kan je maandelijks ontvangen op je salaris of aan het einde van mei of juni. Echter, wat moet je doen als je werkgever het bedrag niet heeft betaald?

Waarom vakantiegeld?

Het vakantiegeld is optimaal en cruciaal om op te bouwen. Als je een jaar werkt, dan bouw je vakantiegeld op. Als je zelf uit dienst gaat, dan kom je niet in aanmerking meer voor vakantiegeld, daarom moet je precies afwachten met ontslag nemen.

Met dit bedrag – afhankelijk van hoeveel uur je hebt gewerkt- kan je tijdens je vakantie genieten. Zo heb je geld voor o.a. een trip, hotel of het shoppen tijdens je vakantie. Je bouwt altijd vakantiegeld op. Echter, het kan zo zijn dat je vakantiegeld wordt ingehouden. Als dit het geval is, dan adviseren wij om een advocaat in te schakelen. Als er vakantiegeld wordt ingehouden op de uitkering dient er rekening te worden gehouden met de wettelijke beslagvrije voet. Ofwel: als de gemeente, UWV of SVB vakantiegeld inhoudt, mag u niet onder het bestaansminimum komen.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*